pysznejedzenie

Składniki: jajka - 3 szt., Masło - 50 g, cukier - 600 g (po 300 g w cieście i śmietanie), miód płynny - 150 ml, soda - 1 łyżeczka, mąka - 500 g, śmietana - 500 g.smile

1. Napełnij duży rondel wodą i podpal. 2. W małym rondelku połączyć jajka z cukrem i dobrze ubijać do uzyskania puszystej masy. 3. Do ubitych jajek dodać masło, miód i sodę oczyszczoną. 3. Umieścić rondel w łaźni wodnej i mieszać mieszaninę przez 15 minut, aż podwoi swoją objętość. Masa powinna być lekka i przewiewna. 4. Dodaj 1 łyżkę. l. mąkę i mieszać, łamiąc grudki, jeszcze przez 3 minuty. 5. Zdjąć rondel z ognia i zagnieść miękkie i giętkie ciasto z pozostałą mąką. 6. Ciasto podzielić na 8 kulek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. 7. Każdą bułkę zawiń w okrągłą i cienką skórkę. 8. Ułożyć skórkę na natłuszczonej blasze do pieczenia lub przykryć papierem do pieczenia. Piecz przez 3 minuty w 180 ° C. 9. Pokrój ciastka na brzegach, ostudź je i posiekaj okrawki. 10. Zrobić śmietanę ze śmietany i cukru, mieszając mikserem. 11. Zbierz ciasto, rozprowadzając na nim śmietanę. 12. Posyp okruchami ciasto miodowe. 13. Pozostaw ciasto na 1,5-2 godziny w temperaturze pokojowej do namoczenia, następnie wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.smile



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl